Intervisie en Supervisie

De IBT-Academie organiseert intervisie en supervisie voor relatietherapeuten die met (onder andere) IBCT werken. Op deze pagina lees je er meer over.

Intervisie

In samenwerking met Psyned organiseert de IBT-Academie intervisiebijeenkomsten Relatietherapie IBCT. Deze bijeenkomsten geven de mogelijkheid om je ervaringen met relatietherapie,  de casuïstiek en obstakels die je daarin tegenkomt te bespreken met andere psychologen en relatietherapeuten. 

In de intervisiebijeenkomsten staat het perspectief van IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) op relatietherapie centraal. Dat wil zeggen dat we casuïstiek en relatietherapie expliciet bekijken vanuit de volgende thema’s en de technieken die daarbij aansluiten:

  • De acceptatie van lastig veranderbare verschillen tussen partners
  • De tolerantie van lastig veranderbare verschillen tussen partners
  • De uitwisseling van positief gedrag binnen de partnerrelatie
  • Het versterken van de communicatieve vaardigheden van partners
  • Het versterken van de probleemoplossende vaardigheden van partners

Data

De intervisiebijeenkomsten vinden plaats via Zoom op de volgende data (allemaal dinsdagen) van 20.00 tot 21.30 uur:

  • 16 maart
  • 18 mei
  • 6 juli
  • 14 september
  • 9 november

Bijeenkomsten worden voorgezeten door Pieternel Dijkstra en/of Aerjen Tamminga, schrijvers van het boek ‘IBCT relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies’.

Deelname

Alle hulpverleners met een HBO- en WO-achtergrond en die (willen) werken met IBCT zijn welkom bij de intervisiebijeenkomsten. Deelname aan de intervisiebijeenkomsten is gratis. Je kan je via event brite opgeven voor de bijeenkomsten, met de volgende link:

https://www.eventbrite.nl/e/registratie-ibct-intervisie-134754581581 

Supervisie

Supervisie helpt je om te reflecteren op betekenisvolle situaties in het werken met stellen en daar lessen uit te trekken voor je eigen ontwikkeling. Samen met je supervisor sta je stil en reflecteer je op wat er is gebeurd, wat dit met je doet, en wat je daaruit kan leren. Natuurlijk kan je ook in je eentje reflecteren of met collega’s, maar bij supervisie ga je een stap verder. In supervisie ga je aan de slag met je eigen unieke leerthema’s waarbij de supervisor je helpt om te komen tot diepere inzichten en reflectie, die optimaal bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. De supervisie van de IBT-Academie is daarbij gebaseerd op het gedachtengoed van de IBT. Oftewel, je wordt geholpen jezelf en je situatie te accepteren zoals deze is en om vanuit deze mildheid veranderingen aan te brengen in je eigen perspectief en handelswijze waar dat mogelijk, passend en zinvol  is. Kortom, ook in supervisie werken we vanuit het perspectief van de derde generatie cognitieve gedragstherapie, waarbij  acceptatie en verandering hand in hand gaan samen en je ontwikkeling bevorderen. 

Supervisie kan je volgen bij  dr. Pieternel Dijkstra en drs. Aerjen Tamminga, auteurs van het boek ‘IBCT relatietherapie: Behandelprotocol voor 10 sessies’. Een uur supervisie bestaat uit 45 minuten face-to-face contact en 15 minuten voorbereidingstijd. De kosten bedragen 110€ euro per uur voor een individuele supervisie.