Hoe:Op locatie
Plekken:0/15
Prijs:€590 voor de online cursus, €695 voor de cursus op lokatie

Seksualiteit is voor de meeste stellen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Het kan ontspanning, plezier en emotionele verbinding geven. Toch ervaren veel partners, op een gegeven moment, problemen met hun seksleven. Partners komen hier samen niet altijd goed uit en kunnen dan hulp zoeken. In deze tweedaagse Masterclass krijg je kennis en handvatten voor het begeleiden van stellen waarbij seksualiteit een belangrijk probleemgebied vormt. Inzichten uit de seksuologie worden gecombineerd met technieken uit de relatietherapie om te komen tot een effectieve, evidence-based aanpak in 4 stappen.

Aan de hand van vier stappen leer je hoe je stellen kan begeleiden bij seksuele problemen in hun relatie. Naast kennis en inzichten, krijg je in deze  Masterclass vele evidence-based tools en handvatten die je meteen kan inzetten in de begeleiding van stellen. Zo krijg je interessante en moderne assessmentinstrumenten aangereikt (betrouwbaar en valide!!) die niet alleen in te zetten zijn als assessment instrument maar ook als interventie om met stellen en individuele cliënten een verdiepend gesprek aan te gaan over seks. De inzichten en tools uit deze Masterclass zijn bruikbaar in relatietherapie, individuele therapie en seksuologische consulten.

Leerdoelen

Na afloop van deze Masterclass kan je:

 1. zowel schriftelijk als mondeling de seksuele beleving van partners in kaart brengen en op basis daarvan een hulpvraag en therapiedoel formuleren.
 2. stellen helpen om vanuit onderling respect met elkaar te communiceren over seks in plaats van vanuit boosheid of vermijding.
 3. stellen helpen hun perspectief op seksualiteit te verbreden
 4. partners helpen wensen en grenzen op seksueel gebied vast te stellen en naar elkaar toe te communiceren
 5. stellen helpen zoeken naar compromissen en nieuwe seksuele scripts die voor beide plezierig zijn
 6. reflecteren op de uitdagingen die een seksueel open relatie met zich meebrengt.
 7. een wetenschappelijk onderbouwde visie formuleren op relatietherapie bij seksuele problemen.
 8. vaststellen wanneer het wenselijk of nodig is om cliënten door te verwijzen naar een seksuoloog of andere (medisch) hulpverlener.
 9. middels intervisie reflecteren op casuïstiek en interventies op seksueel gebied.

Trainer:

Deze tweedaagse masterclass wordt gegeven door dr. Pieternel Dijkstra en collega’s.

Accreditatie:

De Masterclass Seksualiteit in relatietherapie is geaccrediteerd door de NVRG (12 punten) en komt in aanmerking voor opleidingspunten van het NFG en de NVPA.

Literatuur:

Circa een week voor de Masterclass start krijg je, via een link, toegang tot een online studiegids, webinar, video en vele hand-outs die we gebruiken in de Masterclass en die je daarna meteen kan gebruiken in je werk met cliënten.

Kosten:

De kosten voor deelname zijn:

 • voor de opleiding via zoom 590 euro per persoon
 • voor de opleiding op locatie 695 euro per persoon.

Locatie en data:

Deze Masterclass wordt op 2 manieren aangeboden: via Zoom en op locatie. De eerstvolgende Masterclass:

 • via Zoom zal plaatsvinden op 12 en 22 maart 2024. Je kan je hiervoor opgeven door een mail te sturen naar info@ibt-academie.nl
 • op locatie. De lokatie en data hiervoor worden nog bekend gemaakt. Je kan je hiervoor opgeven door een mail te sturen naar info@ibt-academie.nl

Deze Masterclass kan ook in-company worden verzorgd. Accreditatie voor een beroepsvereniging kan dan op maat worden aangevraagd.