Hoe:Op locatie
Locatie:Online
Plekken:0/0
Prijs:€295 voor de online dag

Problemen rondom overspel kunnen voorkomen in zowel relatietherapie als individuele therapie. In deze Masterclass van 1 dag krijg je inzicht in de vraagstukken en problemen waar partners tegenaan lopen als een of beide overspel heeft gepleegd. De Masterclass bespreekt 4 belangrijke thema’s die met stellen kunnen worden doorlopen om te komen tot herstel van de relatie en, waar mogelijk, posttraumatische groei: crisismanagement, betekenisgeving, vergeving en vertrouwen, en relatiewaarden. Op deze dag krijg je verschillende concrete handvatten en technieken aangereikt om invulling te geven aan deze 4 thema’s, waaronder empathische aansluiting, systemische reframing, en een stappenplan voor decision-based forgiveness. Deze technieken zijn ook bruikbaar in de begeleiding van individuele cliënten die worstelen met hun eigen of (ex-)partners overspel. Het theoretisch perspectief achter de dag is gebaseerd op het gedachtengoed van derde generatie cognitieve gedragstherapieën, zoals Acceptance and commitment therapy (ACT) en Integrative behavioral couple therapy (IBCT).

Leerdoelen:
Na afloop van de Masterclass kan je cliënten die te maken hebben gehad met overspel:
1. helpen emoties van boosheid en wrok effectief te uiten en kanaliseren
2. over het overspel te praten vanuit zachte emoties
3. betekenis te geven aan het overspel en te reflecteren op de eigen en de partner’s rol daarin
4. elkaar te vergeven voor het overspel en die zaken die de voedingsbodem daarvoor hebben gecreëerd.
5. bepalen waarin zij als mens of stel willen groeien en hoe ze dat kunnen doen.
6. reflecteren op de inzet van technieken en oefeningen om cliënten die kampen met overspel te helpen.
7. reflecteren op je eigen vaardigheden om cliënten die kampen met overspel te helpen.

Docenten:
Deze Masterclass wordt gegeven door Pieternel Dijkstra en/of Aerjen Tamminga. Zij schreven samen het boek ‘IBCT-relatietherapie’ en het boek ‘Overspel en jaloezie: richtlijnen voor behandeling’. Dit laatste boek komt in november 2023 uit. Pieternel is sociaal psycholoog, trainer, relatietherapeut en auteur. Aerjen is psycholoog, trainer, relatietherapeut, inhoudelijk directeur van Psyned en voorzitter van de sectie Gezins-en relatietherapie van de VGCT.

Locatie en data:
Deze Masterclass wordt via Zoom gegeven op 12 januari 2024.

Literatuur: De basis van de Masterclass wordt gevormd door het boek ‘Overspel en jaloezie: richtlijnen voor behandeling’. Het is dus handig als je dat boek hebt gelezen cq in je bezit hebt. Het boek verschijnt begin november 2023. Vooraf gaand aan de Masterclass krijg je een aantal handouts toegemaild.

Kosten:
De kosten voor deelname zijn 295 euro per persoon. Je kan je opgeven via email: info@ibt-academie.nl