Masterclass ‘Een moderne aanpak bij (V)echtscheidingen’

Een scheiding is zwaar, en al helemaal als er sprake is van langdurige vijandigheid en ruzie. Zowel volwassenen als kinderen kunnen dan allerlei psychische klachten ontwikkelen, zoals een depressie of angststoornis. Voor kinderen is er sinds een paar jaar zelfs een apart DSM-diagnose voor ingevoerd: CAPRD, wat staat voor ‘Child affected by parental relationship distress’. Om psychische klachten bij alle betrokkenen te verminderen en voorkomen is het belangrijk dat er tijdig gerichte hulpverlening plaatsvindt.

Voor wie?

Deze Masterclass is bedoeld voor HBO en WO opgeleid hulpverleners die werken met 1 of beide (ex-) partners in de context van een complexe scheiding of de nasleep daarvan.

Leerdoelen

In deze tweedaagse Masterclass leer je hoe je de beginselen van ACT kan gebruiken om een of beide ex-partners te stimuleren de onderlinge strijd te staken en, in plaats daarvan:

  • te accepteren wat er is gebeurd, inclusief de emotionele pijn die daarmee gepaard gaat en hun eigen rol in de problemen.
  • hun emoties zo te leren reguleren dat ze zich niet meer op de kast laten jagen door hun ex
  • waardengericht te handelen en een eigen leven op te bouwen
  • constructief met elkaar te communiceren en samenwerken als dat nodig is voor de kinderen.

Wat is nieuw?

Natuurlijk zijn er meer methoden voor de hulpverlening rondom complexe scheidingen, zoals ONS. Echter, veel van deze methoden zijn niet zo stevig onderbouwd en bieden de hulpverlener toch nog te weinig handvatten. Dat is hier anders. In 2 dagen krijg je theorie en een heleboel praktische tools om bovenstaande doelen te realiseren. We gebruiken daarvoor een splinternieuwe aanpak gebaseerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie, met concrete inzichten en tools uit o.a. de ACT en de IBCT. Deze aanpak is opgeschreven in het boek ‘Complexe scheidingen’ van Pieternel Dijkstra en Filippina van der Heide. Anders dan de meeste aanpakken bij (v)echtscheidingen volgen ex-partners in deze aanpak eerst een aantal sessies individuele therapie, voor ze samen om de tafel gaan. Deze individuele sessies draaien rond de thema’s acceptatie, waarden, tolerantie, stress- en emotieregulatie, en communicatie. Pas als ex-en niet alleen maar meer naar elkaar wijzen en vermijden, kunnen sessies volgen met beide ex-partner die gaan over hoe je samen problemen en uitdagingen aan kan pakken waar je, vanuit het belang van de kinderen, iets mee ‘moet’. Deze aanpak maakt daarmee het begeleiden van cliënten bij (v)echtscheidingen behapbaarder en realistischer.

Trainers

Trainer is dr. Pieternel Dijkstra en/of MSc Filippina van der Heide.

Literatuur

Bij de Masterclass hoort het volgende boek: Dijkstra, P., & Van der Heide, F. (2023). Complexe scheidingen: interventie uit de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Berghauser Pont. Je moet dit boek zelf aanschaffen.

Kosten

De kosten voor deelname zijn:

  • voor de opleiding via zoom 590 euro per persoon
  • voor de opleiding op locatie 695 euro per persoon.

Locatie en data

Deze Masterclass wordt op 2 manieren aangeboden: via Zoom en op locatie, De eerstvolgende Masterclass:

  • via Zoom zal plaatsvinden in 2024. De data voor deze Masterclass worden nog bekend gemaakt. Je kan je hiervoor opgeven door een mail te sturen naar info@ibt-academie.nl
  • op locatie. De lokatie en data hiervoor worden nog bekend gemaakt. Je kan je hiervoor opgeven door een mail te sturen naar info@ibt-academie.nl

Deze Masterclass kan ook in-company worden verzorgd. Accreditatie voor een beroepsvereniging kan dan op maat worden aangevraagd.