Masterclass Overspel in relatietherapie

Problemen rondom overspel kunnen voorkomen in zowel relatietherapie als individuele therapie. In deze Masterclass van 1 dag krijg je inzicht in de vraagstukken en problemen waar partners tegenaan lopen als een of beide overspel heeft gepleegd. De Masterclass bespreekt 4 belangrijke thema’s die met stellen kunnen worden doorlopen om te komen tot herstel van de relatie en, waar mogelijk, posttraumatische groei: crisismanagement, betekenisgeving, vergeving en vertrouwen, en relatiewaarden. Op deze dag krijg je verschillende concrete handvatten en technieken aangereikt om invulling te geven aan deze 4 thema’s, waaronder empathische aansluiting, systemische reframing, en een stappenplan voor decision-based forgiveness. Deze technieken zijn ook bruikbaar in de begeleiding van individuele cliënten die worstelen met hun eigen of (ex-)partners overspel. Het theoretisch perspectief achter de dag is gebaseerd op het gedachtengoed van derde generatie cognitieve gedragstherapieën, zoals Acceptance and commitment therapy (ACT) en Integrative behavioral couple therapy (IBCT).

NB. De Masterclass geeft ook inzichten en tools waarmee je individuele clienten kunt helpen herstellen van overspel.

LeerdoelenNa afloop van de Masterclass kan je cliënten die te maken hebben gehad met overspel:
1. helpen emoties van boosheid en wrok effectief te uiten en kanaliseren 
2. over het overspel te praten vanuit zachte emoties
3. betekenis te geven aan het overspel en te reflecteren op de eigen en de partner’s rol daarin
4. elkaar te vergeven voor het overspel en die zaken die de voedingsbodem daarvoor hebben gecreëerd.
5. bepalen waarin zij als mens of stel willen groeien en hoe ze dat kunnen doen. 
6. reflecteren op de inzet van technieken en oefeningen om cliënten die kampen met overspel te helpen. 
7. reflecteren op je eigen vaardigheden om cliënten die kampen met overspel te helpen. 
 

Trainer: De docent van deze Masterclass is dr. Pieternel Dijkstra. Zij schreef samen met Aerjen Tamminga van PsyNed het boek IBCT-relatietherapie. Pieternel is sociaal psycholoog, trainer, relatietherapeut en auteur. Ze doet bovendien al sinds 1996 wetenschappelijk onderzoek naar overspel en jaloezie in partnerrelaties. Meer informatie over Pieternel vind je op www.pieterneldijkstra.nl en www.psycholooggroningenstad.nl

In-company: Deze Masterclass wordt aangeboden als een in-company Masterclass die zowel op locatie als via Zoom kan plaatsvinden. Heb je een team collega’s dat deze Masterclass wil volgen? Neem dan  contact op met de IBT-Academie via info@ibt-academie.nl. We kunnen dan afspraken maken over datum, locatie en kosten. Accreditatie voor een beroepsvereniging kan op maat worden aangevraagd.
 
Open inschrijving: Deze Masterclass is ook toegankelijk voor open inschrijvingen. Dat is het geval als er nog plekken over zijn in een incompany Masterclas.
 
Plekken over!
1 december 2021 is de volgende in-company (Pysned) Masterclass via Zoom. Daarin zijn nog plekken over! Je kan dus nog aanschuiven. Je kan je aanmelden via  info@ibt-academie.nl  De kosten voor deelname zijn 295 euro per persoon.