Basisopleiding IBCT relatietherapie

Vanwege de onzekerheid rondom corona wordt voorlopig de basisopleiding IBCT relatietherapie alleen online aangeboden, via Zoom. In de toekomst hopen we weer trainingen in levende lijve te kunnen geven.

De IBCT Basisopleiding via Zoom bestaat uit 4,5 opleidingsdagen, die worden ondersteund met online materialen en een boekenpakket, en 4 intervisie bijeenkomsten. Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk  onderzoek, en biedt tegelijkertijd vele praktische handvatten om aan de slag te gaan met stellen met problemen. Na de opleiding voel je je voldoende toegerust om met stellen aan de slag te gaan. Andere voordelen:

  • je kunt punten krijgen voor je beroepsvereniging
  • je krijgt een certificaat en mag je IBCT-therapeut noemen
  • je kunt een vermelding krijgen op onze therapeutenpagina

Deze opleiding wordt gegeven door dr. Pieternel Dijkstra (zie ook www.pieterneldijkstra.nl, www.psycholooggroningenstad.nl)

Basisopleiding IBCT relatietherapie

Duur

boekenpakket. Tussen opleidingsdagen oefen je met (fictieve) clienten met de inzichten en vaardigheden die je hebt opgedaan.

Doel

leert op systematische wijze belangrijke technieken uit de IBCT aan zoals empathische aansluiting en gezamenlijke onthechting. Je leert concrete manieren om partners te helpen om:

  • elkaar beter te begrijpen en de onderlinge verschillen te overbruggen of er zich minder aan te storen; 
  • de relatie een positieve injectie te geven  (iets wat vaak al een tijd niet meer gebeurd is); 
  • effectiever met elkaar te communiceren en samen concrete, dagelijkse problemen op te lossen.

Heb je zelf een relatie dan zal je ook meer inzicht krijgen in je eigen relatie en je positie daarin.

Doelgroep

psychologische, pedagogische of maatschappelijke hulpverlening, coaching, of andere vorm van sociale dienstverlening. Ontbreekt deze achtergrond, dan zal een telefonische intake moeten uitwijzen of iemand geschikt is voor deelname aan de opleiding. Het niveau van de opleiding zelf is Post-HBO/WO. Er wordt vanuit gegaan dat je bekend bent met de basale gesprekstechnieken van de hulpverlener, en basisprincipes zoals de therapeutische relatie en beroepsethiek. Het helpt als je Engels kan lezen en/of verstaan.

Studiebelasting

Deze 9 dagdelen zijn verspreid over vier en een halve dag (voor de data, zie hieronder in het aanmeldingsformulier). Op vier dagen heb je online les van 9.00 tot 15.00 en op de laatste dag van 9.00-12.00 uur. Daarnaast zal je 4 bijeenkomsten hebben zonder je docent, met een intervisiegroepje van deelnemers dat op de eerste lesdag wordt georganiseerd en waarin je samen een deel van het huiswerk van lesdag 1 tot en met 4 gaat uitvoeren. Samen leer je vaak meer dan alleen, zeker als het gaat om het opdoen van nieuwe therapeutische vaardigheden.Houd rekening met een tijdsinvestering van circa 3 uur per intervisiebijeenkomst. Verder bestudeer je het boek ‘IBCT-relatietherapie’  wat neerkomt op circa 28 uur zelfstudie. Houd er rekening mee dat er een toets verbonden is aan het afronden van de training. Deze toets maak je thuis, en zal ongeveer 8 uur tijd in beslag nemen. Al met al is de totale studiebelasting zo’n 73 uur. Dat is natuurlijk een gemiddelde. De een studeert en leert sneller da de ander.

Studiemateriaal

Je krijgt dit boek met het daarbij ontwikkelde clientenboek gratis toegestuurd als je je inschrijft voor de basisopleiding. Overige materialen krijg je aangeboden via het online portaal. Een week voor aanvang van de eerste bijeenkomstkrijg je toegang tot het online portaal.

Manier van werken

– We zijn aardig tegen elkaar en behandelen elkaar met respect.
– Kom op tijd bij de online training. Komt er iets tussen dan laat je dat op tijd weten via email of app. Dit geldt ook voor pauzes tussendoor.
– Zorg er tijdens de bijeenkomst voor dat je focus ook echt op de online training kan liggen. Zorg dus dat je niet onnodig wordt gestoord door telefoon of andere mensen. 
-Persoonlijke informatie, zoals gedeeld tijdens de training, wordt met vertrouwelijkheid behandeld. 
– Huiswerk wordt voorbereid en serieus genomen. Komt er iets tussen dan laat je dat op tijd weten via email of app.
– Gemiste bijeenkomsten kunnen niet worden ingehaald. Wil je, ondanks een gemist onderdeel, toch in aanmerking komen voor het certificaat ‘IBCT-Basisopleiding’ dan bestaat de mogelijkheid om een vervangende opdracht te maken, mits de gemiste onderdelen beperkt zijn in omvang.  

Je insteek bij de training is professioneel: je zit er omdat je als professional wilt leren om stellen (nog beter) te helpen. Is je primaire doel om je eigen relatie te verbeteren, dan kan je beter in relatietherapie gaan.

Toetsing

beeldopname van een gesprek waarin je een aantal technieken uit IBCT toepast, plus een reflectie hierop. Het stel dat meedoet aan dit rollenspel hoeven niet per se ‘echte’ clienten te zijn. Je mag ook, bijvoorbeeld met een bevriend stel, een rollenspel spelen. Daarnaast wordt, in de toetsing, het oordeel van de trainer meegenomen. Deze bekijkt of je aan de eisen van de opleiding hebt voldaan in termen van:

– Aanwezigheid tijdens les- en intervisiebijeenkomsten
– Actieve houding tijdens de opleiding
– Doen van huiswerk
– Bijdrage aan het groepsproces

Certificering

Daarnaast kan je punten krijgen  van een relevante beroepsvereniging als je daar lid van bent. Heb je een certificaat van de basisopleiding IBCT behaald dan kan je, als je dat wilt, worden vermeld op onze therapeutenpagina.

Kosten

inclusief toegang tot het online opleidingsportaal (voor duur van de opleiding) en boekenpakket. 

Data

kunt volgen. Bekijk hieronder bij ‘selecteer een van de data-reeksen hieronder’ de actuele data van de vierenhalve opleidingsdagen.

Locatie

online via Zoom. Zoom kan je gratis downloaden van internet.

Enthousiast geworden?

Schrijf je dan hier in voor de Basisopleiding IBCT-relatietherapie via Zoom:

Een bijeenkomst missen

Ben je door ziekte of een andere goede reden een bijeenkomst verhinderd dan wordt er een vervangende opdracht voorgesteld. De gemiste bijeenkomst kan niet worden ingehaald. Voor de accreditatie van beroepsverenigingen is 100% aanwezigheid echter een vereiste.

En dan?

De basisopleiding IBCT-relatietherapie is een stap in je verdere professionalisering. Je mag je na deze opleiding IBCT-therapeut noemen. Deze opleiding is echter geen vervanging voor een academische of erkende HBO opleiding.