Er zijn veel mensen die zichzelf ‘relatietherapeut’ noemen. Daar zitten hele competente professionals bij, maar helaas ook minder competente professionals en zelfs beunhazen. Probleem is namelijk dat de titel ‘relatietherapeut’ geen beschermde titel is. Iedereen mag zich zo noemen. Je snapt wel wat er dan gebeurt: ook mensen die het misschien wel goed bedoelen maar niet goed zijn opgeleid gaan aan de slag als relatietherapeut. En daar is de client het slachtoffer van. Die betaalt veel geld voor ‘hulp’ die niet werkt of de situatie misschien zelfs verergert. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak.
Onder een competente relatietherapeut verstaan wij: een professional die werkt en denkt op HBO+-niveau en zich via degelijke opleiding, specialisatie, intervisie en supervisie heeft ontwikkeld tot een professional die op systematische wijze problemen en uitdagingen in de partnerrelatie in kaart brengt en stellen op weldoordachte en methodische wijze helpt hun relatie te verbeteren. De relatietherapeut zet daarbij communicatieve vaardigheden en evidence-based technieken in om de intrapersoonlijke processen van partners en de interpersoonlijke processen tussen partners zodanig te managen en beïnvloeden dat therapiedoelen kunnen worden bereikt. De relatietherapeut is zich daarbij bewust van en handelt conform morele, professionele en wettelijke kaders, reflecteert voortdurend op zijn of haar handelen en stuurt dat bij indien dat gewenst is.
Deze definitie is niet zomaar uit de losse pols geschud maar gebaseerd op nationale en internationale inzichten over wat een relatietherapeut moet kunnen wil hij een positieve impact hebben op het welzijn van stellen en hun kinderen.
Om aan deze definitie te voldoen moet de relatietherapeut over 17 competenties beschikken. Deze worden beschreven in het beroeps- en competentieprofiel van de relatietherapeut. In onze opleidingen en Masterclasses wordt heel gericht gewerkt aan deze competenties. Je kan het beroeps- en competentieprofiel hieronder downloaden. Je kan dan precies lezen wat het uitgangspunt is van onze opleidingen en Masterclasses.
Hoe je als therapeut stellen kan helpen volgens de IBCT-methode valt te lezen in ‘IBCT relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies.
In de basisopleiding IBCT relatietherapie leer je hoe je stellen kan begeleiden aan de hand van de IBCT-methode.
Een vraag die veel wordt gesteld is wat het verschil is tussen IBCT en EFT-relatietherapie. Laten we beginnen …