Hoe:Op locatie
Locatie:Zowel online als op locatie
Plekken:0/0
Prijs:€1295 voor de online opleiding, €1495 voor de opleiding op lokatie

De Basisopleiding IBCT relatietherapie bestaat uit 4 opleidingsdagen die worden ondersteund met online materialen en een boekenpakket en 3 intervisie bijeenkomsten. Deze opleiding wordt zowel online (via Zoom) als op locatie aangeboden. Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en biedt tegelijkertijd vele praktische handvatten om aan de slag te gaan met stellen met problemen. Na de opleiding voel je je voldoende toegerust om met stellen te werken. Andere voordelen:

 • je kunt punten krijgen voor je beroepsvereniging
 • je krijgt een certificaat en mag je IBCT-therapeut noemen
 • je kunt een vermelding krijgen op onze therapeutenpagina

Direct inschrijven

Opleidingen op locatie en via Zoom

De opleidingen op locatie worden aangeboden door de Stresswise Academy (locatie Hilversum). De opleiding via Zoom wordt in 2024 gegeven bij de ACT-Guide. In-company-opleidingen worden aangeboden door de IBT-Academie zelf.

In 2024 vindt de Basisopleiding IBCT Relatietherapie op de volgende momenten plaats:

 • In Hilversum op 5 oktober, 12 oktober, 9 november en 16 november 2024. Docenten: Pieternel Dijkstra en Maarten van Zwieten. Inschrijven voor deze groep kan op: https://stresswiseacademy.nl/opleiding/relatietherapeut-act/
 • Via Zoom op 6 november, 13 november, 27 november en 4 december 2024 (allemaal woensdagen). Docenten: Pieternel Dijkstra en Petra van der Graaf. Inschrijven voor deze groep kan via het online formulier hieronder of door een mail te sturen naar: info@ibt-academie.nl
 • Interesse in een incompany traject? Mail dan naar: info@ibt-academie.nl

Duur en kosten

De Basisopleiding IBCT relatietherapie bestaat uit 4 opleidingsdagen en 3 intervisie bijeenkomsten, die worden ondersteund met materialen en boeken. Tussen opleidingsdagen oefen je met (fictieve) cliënten met de inzichten en vaardigheden die je hebt opgedaan en kijk je naar demonstratievideo’s. De kosten van de opleiding zijn de volgende:

 • De opleiding op locatie kost 1495 euro (exclusief literatuur)
 • De opleiding via Zoom kost 1295 euro (exclusief literatuur)

Over deze prijzen wordt geen BTW meer geheven.

Docenten

De opleiding via Zoom wordt gegeven door Pieternel Dijkstra met ofwel Aerjen Tamminga ofwel Petra van der Graaf. De opleiding op locatie geeft Pieternel Dijkstra samen met Maarten van Zwieten.

Doel

De Basisopleiding IBCT relatietherapie heeft tot doel om de vaardigheden te trainen die je als beginnend IBCT-therapeut nodig hebt.
Je leert op systematische wijze belangrijke technieken uit de IBCT aan zoals empathische aansluiting en gezamenlijke onthechting. Je leert concrete manieren om partners te helpen om:

 • elkaar beter te begrijpen en de onderlinge verschillen te overbruggen of er zich minder aan te storen;
 • de relatie een positieve injectie te geven (iets wat vaak al een tijd niet meer gebeurd is);
 • effectiever met elkaar te communiceren en samen concrete, dagelijkse problemen op te lossen.

Heb je zelf een relatie dan zal je ook meer inzicht krijgen in je eigen relatie en je positie daarin.

Doelgroep

Om de Basisopleiding IBCT Relatietherapie te kunnen volgen, is een HBO- of WO-diploma verplicht, liefst op het gebied van psychologische, pedagogische of maatschappelijke hulpverlening, coaching, of andere vorm van sociale dienstverlening. Ontbreekt deze achtergrond, dan zal een telefonische intake moeten uitwijzen of iemand geschikt is voor deelname aan de opleiding. Het niveau van de opleiding zelf is Post-HBO/WO. Er wordt vanuit gegaan dat je bekend bent met de basale gesprekstechnieken van de hulpverlener, en basisprincipes zoals de therapeutische relatie en beroepsethiek. Het helpt als je Engels kan lezen en/of verstaan.

Studiebelasting

De Basisopleiding IBCT relatietherapie bestaat uit 8 dagdelen les in aanwezigheid van de docent. Deze 8 dagdelen zijn verspreid over vier dagen (voor de data, zie hieronder in het aanmeldingsformulier). Bij de online opleiding via Zoom heb je op vier dagen online les van 9.00 tot 16.00. Bij de opleiding op locatie heb je op vier dagen les van 9:30 tot 16:30. Daarnaast zal je 3 bijeenkomsten hebben zonder je docent, met een intervisiegroepje van deelnemers dat op de eerste lesdag wordt georganiseerd en waarin je samen een deel van het huiswerk van lesdag 1 tot en met 4 gaat uitvoeren. Samen leer je vaak meer dan alleen, zeker als het gaat om het opdoen van nieuwe therapeutische vaardigheden. Houd rekening met een tijdsinvestering van circa 3 uur per intervisiebijeenkomst. Verder bestudeer je het boek ‘IBCT-relatietherapie’ en bekijk je thuis een webinar en zes demonstratie-videos waarin Pieternel Dijkstra verschillende technieken uit de IBCT illustreert. Dit alles komt neer op ongeveer 43 uur zelfstudie. Houd er rekening mee dat er een eindopdracht verbonden is aan het afronden van de training. Deze eindopdracht maak je thuis, en zal ongeveer 8 uur tijd in beslag nemen. Al met al is de totale studiebelasting zo’n 76 uur. Dat is natuurlijk een gemiddelde. De een studeert en leert sneller dan de ander.

Inschrijving IBCT Opleiding

Let op: op deze inschrijving zijn de algemene voorwaarden en het privacy-beleid van de IBT-academie van toepassing.

Alleen invullen indien het factuuradres afwijkt van de bovenstaande gegevens...
Let op: op deze inschrijving zijn de algemene voorwaarden en het privacy-beleid van de IBT-academie van toepassing